چهارمین همایش ملی آموزش علوم اجتماعی در روز سه شنبه پانزدهم اسفندماه سال 1402 در سالن همایش دانشگاه فرهنگیان یزد برگزار شد.

علی اکبر کریمی زارچی، سرپرست دانشگاه فرهنگیان استان یزد و رییس همایش،  در خصوص جایگاه پژوهش های کاربردی و بنیادین در حوزه علوم اجتماعی و جامعه شناسی و ضرورت توجه به آنها در برنامه‌ریزی‌های آموزشی و فرهنگی کشور، مطالبی را بیان کرد.

وی با اشاره به اینکه علوم اجتماعی به عنوان یک رشته علمی، به بررسی مسائل و پدیده‌های اجتماعی می‌پردازد، گفت: شناخت و تحلیل این مسائل و پدیده‌ها، گامی اساسی در جهت حل آنها و ارتقای سطح زندگی جامعه است.

کریمی زارچی با تأکید بر اینکه پژوهش‌های کاربردی در حوزه علوم اجتماعی، می‌توانند راهکارهای عملی برای حل مسائل و مشکلات جامعه ارائه دهند، خاطرنشان کرد: توجه به این نوع پژوهش‌ها در برنامه‌ریزی‌های آموزشی و فرهنگی کشور، ضروری است.

رییس همایش ملی آموزش علوم اجتماعی، همچنین ضمن اشاره به فقدان جایگاه مناسب حوزه علوم اجتماعی در آموزش و پرورش و لزوم ارائه راهبردهای لازم در تحققق پژوهش ها در ساحت عمل به نقش بنیادین پژوهش‌های نظری در حوزه علوم اجتماعی پرداخت و اظهار داشت: این نوع پژوهش‌ها، به فهم عمیق‌تر مسائل و پدیده‌های اجتماعی کمک می‌کنند و زمینه را برای انجام پژوهش‌های کاربردی فراهم می‌کنند.

کریمی زارچی در پایان، از حضور اساتید، صاحب‌نظران و دانشجومعلمان در این همایش قدردانی کرد و ابراز امیدواری کرد که این همایش، گامی مؤثر در جهت ارتقای آموزش علوم اجتماعی در کشور بویژه در نظام آموزشی و تعلیم و تربیت باشد.

در ادامه، محمدکاظم رحیمی نژاد مدیرکل آموزش و پرورش در خصوص اهمیت پژوهش های تخصصی در حوزه علوم اجتماعی پرداخت و گفت: پژوهش‌های تخصصی در حوزه علوم اجتماعی، نقشی کلیدی در حل مسائل و مشکلات جامعه دارند. این نوع پژوهش‌ها، به ما کمک می‌کنند تا مسائل و پدیده‌های اجتماعی را به درستی شناخته و برای حل آنها راهکارهای علمی و عملی ارائه دهیم.

عضو هیات علمی دانشگاه فرهنگیان یزد در بخش دیگری از سخنانش، با تأکید بر اینکه آموزش و پرورش به عنوان متولی اصلی تعلیم و تربیت، باید در زمینه پژوهش‌های تخصصی در حوزه علوم اجتماعی پیشگام باشد، خاطرنشان کرد: معلمان علوم اجتماعی باید با یافته‌های جدیدترین پژوهش‌ها در این حوزه آشنا باشند و از آنها در تدریس خود استفاده کنند.

علیرضا افشانی، دبیر علمی همایش، با تقدیر از عوامل اجرایی این همایش ملی، از اساتید، صاحب‌نظران و دانشجویانی که با ارسال مقالات و حضور خود در این همایش، به ارتقای سطح علمی آن کمک کردند، تشکر و قدردانی کرد.

افشانی همچنین با ارائه گزارشی از روند برگزاری همایش، گفت:281 مقاله به دبیرخانه همایش ارسال شده بود که از این تعداد، 71 مقاله برای ارائه در همایش پذیرفته شد.

وی افزود: از 71 مقاله پذیرفته شده، 8 مقاله به صورت سخنرانی و 63 مقاله به صورت پوستر در این همایش ارائه شد.

در حاشیه این همایش نیز برای نخستین بار از دو استاد پیشکسوت حوزه علوم اجتماعی استان «حشمت یغمایی» و «علی اکبر قفایی» تجلیل به عمل آمد.

شایان ذکر است 8 نفر از پژوهشگران برتر همایش مقالات خود را در دو پنل مجزا ارائه نمودند که هیات داوران در هر بخش مطالب ارائه شده در پنل ها را مورد ارزیابی و نقدر نظر قراردادند.